Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΛΑ 1935 m. SV/PL-167 SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 12/05/2013

SV/PL-167 ΠΑΡΝΩΝΑΣ SV3GLI/P 
Aνοιξιάτικη επίσκεψη στον Πάρνωνα στην κορυφή Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιο 1935 m.
Έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές τον Πάρνωνα στον παρελθόν, διαφορετικές εποχές του χρόνου για ορειβασία αλλά και SOTA.


Την Κυριακή /05/2013 διαλέξαμε να φτάσουμε στην κορυφή από την Ρούσσα Πέτρα. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στην αφετηρία του μονοπατιού, φορτωθήκαμε τον εξοπλισμό και τα απαραίτητα υλικά για μια ασφαλή πεζοπορία. Ακολουθώντας το πρώτο μέρος του μονοπατιού φτάσαμε έως τον χωματόδρομο που διασταυρώνεται το μονοπάτι για την Ρούσσα Πέτρα με κόκκινη σηματοδότηση, συνεχίσαμε ευθεία επάνω προς την κορυφογραμμή.

ΑΝΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΣΣΑ ΠΕΤΡΑ
Περνώντας το τελευταίο τμήμα ελατοδάσους βγαίνουμε στην αλπική ζώνη. Από εδώ συνεχίζουμε αριστερά ακολουθώντας την κορυφογραμμή, υπάρχουν αραιά και που κόκκινα σημάδια, ανηφορίζουμε την ράχη έως την Ρούσσα Πέτρα, μετά ένα σύντομο κατέβασμα και αρχίζουμε την τελική ανάβαση της Μεγάλης Τούρλας.



Παρά τον αρχικό καλοκαιρινό καιρό έχει αρχίσει να συννεφιάζει επικίνδυνα. Ο αέρας έχει ρίξει την θερμοκρασία στους 7 βαθμούς Κελσίου.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΛΑ SV/PL-167
Φτάνουμε στην κορυφή σε 1:50 min και η πρώτη κίνηση είναι να φορέσουμε τα μπουφάν.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Κατευθείαν κλήσεις στα VHF με το TYT TH-F5 με κεραία την NR-770R, πρώτος όπως πάντα ακούγεται από την Αθήνα ο Στράτος SV1JRS με πολύ δυνατό σήμα στην συνέχεια απαντά στις κλήσεις ο Χρήστος SV2OXS/P, SV2OYK/P, ο Κώστας SV1KYQ/P, και ο Γιώργος SV2NCH/P όλοι τους μαζί παρέα για SOTA στην κορυφή Μεταμόρφωση στον Κάτω Όλυμπο SV/TL-020. Η απόσταση μεταξύ μας είναι 300 ΚΜ αλλά καταφέρνουμε με 4 watts να επικοινωνήσουμε. Στην συνέχεια ακούγονται από την Αθήνα και οι συνάδελφοι SV1ADU Κώστας, SV1ELN Γιάννης, SV1AFW Ηλίας.
Στα βραχέα δεν θα πραγματοποιήσω κλήσεις, έρχεται καταιγίδα και δεν πρόκειται να ρισκάρω να στήσω κεραία. Σφαίρα για κάτω χωρίς καθυστερήσεις, ευτυχώς προλαβαίνουμε και φτάνουμε στην αρχή του δάσους έγκαιρα, έχουμε χάσει αρκετό ύψος, πιο κάτω επικρατεί ηρεμία.

Μένω να θαυμάζω ένα λιθόκτιστο κτίσμα σε φυσικό τοπίο και σκέφτομαι πόσο γαλήνια και όμορφα θα ήταν εδώ τα περασμένα χρόνια.



Λίγο πριν φτάσουμε στην αρχή του μονοπατιού, εκεί που είχαμε αφήσει το αμάξι, συναντήσαμε τον ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση στον Πάρνωνα.
Μια μικρή στάση στον Άγιο Πέτρο για ένα κρασάκι και επιστροφή στην πόλη.