Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772m. SV/PL-098 SUMMITS ON THE AIR ΣΑΒΒΑΤΟ 23/03/2013


ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772 m.
ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772 m. SV/PL-098
Σάββατο 23 Μαρτίου η καλύτερη μέρα για ανάβαση σε βουνό, η μετεωρολογική πρόβλεψη ήταν σαφής, ηλιοφάνεια και σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία, θα υπήρχε έντονη διαύγεια.

Πρωί - πρωί ξεκινάμε από την Τρίπολη για Νεστάνη και ακολουθώντας την γνώστη διαδρομή παρκάρουμε στην βρύση του Μπρακατσάκι.
ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ
ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ ΒΡΥΣΗ ΜΠΡΑΚΑΤΣΑΚΙ
Όταν κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο νιώσαμε αμέσως την χαμηλή θερμοκρασία, άλλωστε και τα νερά στο δρόμο τα βλέπαμε παγωμένα.

Πρώτη κίνηση ήταν να φορέσουμε τα Fleece μέχρι να ελέγξουμε τα σακίδια και να προσαρτήσουμε πάνω τους τον ιστό κ.α.

Αρχίζουμε την πεζοπορία μας από τον χωματόδρομο ακριβώς πάνω από την βρύση του Μπρακατσάκι και σε 2,5 χιλιόμετρα περίπου φτάνουμε στο γνωστό σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι με αραιή σήμανση.

Κάθε φορά που περπατάω με τον Γιάννη με ρωτά• Ρε συ Κώστα μήπως ο ρυθμός μας είναι αργός;

Ανηφορίζουμε ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια, φτάσαμε στην Κορφή σε 1:29 min.
ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772 m.
ΓΙΑΝΝΗΣ
Όσες φορές κι αν ανέβηκα στην κορυφή του Αρτεμισίου ποτέ δεν αντίκρισα τέτοιο θέαμα, γύρω μας όλα πεντακάθαρα, το οροπέδιο της Τρίπολης, το Άργος, το Ναύπλιο φαίνονται τόσο κοντά και καθαρά, η θάλασσα με τα ξερονήσια της, η Σπέτσες, την Μήλο να ξεχωρίζει και βέβαια οι χιονισμένες κορφές της Ζήρειας, του Χελμού.

ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
ΖΗΡΕΙΑ
ΧΕΛΜΟΣ - ΖΗΡΕΙΑ
 Στο βάθος ο Ερύμανθος και από την νότια ανατολική πλευρά ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας.
ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟΝ
ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟΝ
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ

ΤΑΫΓΕΤΟΣ
ΚΤΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ

 Δίπλα μας, όλες οι κορφές του Μαινάλου χιονισμένες μέχρι και ο Κορινθιακός Κόλπος φαίνεται και απέναντι ο Παρνασσός. Μένουμε να θαυμάζουμε την Θέα εκστασιασμένοι. Το περιβάλλον απειλείται από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα, ολόκληρες εκτάσεις σε μικρές βουνοκορφές εκχερσώνονται, το θέμα είναι ως πότε θα το ανεχόμαστε και θα αδιαφορούμε;

Στο Αρτεμίσιο όμως ήρθαμε για επαφές SOTA – SUMMITS ON THE AIR στήνουμε τον αλουμινένιο ιστό έχοντας στην κορφή του, την κεραία NR- 770R για τα VHF και για HF θα χρησιμοποιήσω την INVERTED V για τους 18 MHZ.
INVERTED V 18 MHZ
INVERTED V 18 MHZ
Ξεκινώ πρώτα με τα HF έχοντας καλή λήψη, χωρίς παράσιτα καταφέρνω να κάνω 18 QSO κυρίως στον Ευρωπαϊκό χώρο. Πολύ καλά ως εδώ, τους ευχαριστώ όλους και συνεχίζω στα VHF στους 145.375 ΜΗΖ. Μιλώ με τον Νίκο SV1JSU που είναι Mobile και ακούγεται δυνατά, συνεχίζω με τον φίλο Στράτο SV1JRS και τον Βασίλη SV1GZY όλοι ακούγονται τέλεια. Η ισχύς μου δεν ξεπερνά τα 4 Watts.

SV3GLI/P SV/PL-098 SUMMITS ON THE AIR
Φωνάζω λίγο ακόμη και σε άλλες συχνότητες αλλά την συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει άλλος στον Ελλαδικό χώρο. Ένα μικρό κολατσιό, μάζεμα του εξοπλισμού και έτοιμοι για την κατάβαση, λίγο πιο κάτω από την κορφή σε ένα βράχο σταματάμε.


Πριν από χρόνια όταν ένας εκκολαπτόμενος αναρριχητής επιδείκνυε τις ικανότητες του στο bouldering στον εικονιζόμενο βράχο ακούστηκε μια φωνή από έναν συνορειβάτη ( Σιγά μην σκίσεις κανένα καλτσόν! ) τον έκανε όχι μόνο κατακόκκινο αλλά σταμάτησε την προσπάθεια του. Ξεκαρδισμένοι στα γέλια συνεχίσαμε στο μονοπάτι της επιστροφής.

Συνολικά κάναμε 3 ώρες χωρίς τη στάση στην κορυφή, καλύπτοντας 500 μέτρα Υψομετρικής Διαφοράς.

Τελικά μου έχει μείνει αναπάντητο το ερώτημα του Γιάννη πως είναι ο ρυθμός της ανάβασης; Πρέπει σύντομα να περπατήσουμε με έναν ορειβατικό σύλλογο για να τεστάρω τον ρυθμό μας!