Τρίτη 29 Απριλίου 2014

International SOTA Weekend Event. 3 και 4 Μαΐου 2014






Το Σαββατοκύριακο που έρχεται (3 και 4 Μαΐου 2014) θα τρέξουμε το International SOTA Weekend Event.
http://www.sotawatch.org/reflector.php?topic=8998#
Οι Έλληνες activators θα συμμετέχουν, όπως καθε χρονιά, με σκοπό να ενεργοποιήσουν οσο περισσότερες κορυφές ειναι δυνατόν.
 

 
Μια (προσωπική) αξιολόγηση του event απο ραδιοερασιτεχνικη σκοπιά περιλαμβάνει τα ακόλουθα :
1. Ευκαιρία να ξεφύγω απο το μοτίβο: "ανεβένω στην κορυφη-κανω τις επαφές-επιστρέφω στη βάση" μιας και η δραστηριότητα θα περιλαμβάνει περισσότερες διαδοχικές κορυφές. Καλή άσκηση τοσο για την επάρκεια και αντοχή του ΡΑΔΙΟ-εξοπλισμού (ασύρματοι, μπαταρίες, κεραιες) οσο και την επάρκεια του ατομικού-πεζοπορικού εξοπλισμού αλλά και, για τον ορθολογικό σχεδιασμό των ζωνών συχνοτήτων που θα λειτουργήσω, ανάλογα την ωρα που θα βρίσκομαι σε καθε κορυφη.
2. Καλο κίνητρο για να ανεβάσω πανω το 817 και την MOXON ωστε να τα πω με τους αλλους τρελαμένους στα 2 μετρα SSB στις αλλες κορυφές της Ελλάδας. Ευκαιρια να αυξήςω το score μου σαν chaser και τις summit-to-summit επαφές.
Να θυμηθώ, οπωςδήποτε, να βάλω και καμια φωνή στο φιλο Νίκο, SV1EIG, στην κορυφή της Αγίας Πελαγιας στην Μεσα Μανη. Μπορει να μην ειναι SOTA κορυφη αλλα ειναι portable, QRP, μονος, στο πουθενά, με σύρματα και μπαταρίες και τόχει κανει τάμα να κανει το διήμερο 1000 επαφές."Δικός μας" δηλαδη, μην τον ξεχάσετε με τπτ..αλλιώς τον βλεπω να κανει κει πανω Δεκαπενταύγουστο :-)
 



3. Ευκαιρια να κανω QRP επαφή με τα SOTA-φιλαράκια στην Αυστραλια, όλος ο κοσμος το εχει κανει αυτες τις μερες εκτος απο εμενα :-)


 
4. Ευκαιρία να κανω ενα σκασμό 2 way QRP επαφές με την άλλη πλευρά του Ατλαντικου. Ταυτοχρονα θα τρέχει το "QRP to the Field" contest, οι ανθρωποι κυριολεκτικά "διψάνε" για SOTA επαφές, τοσο, ωστε εχουν ενσωματώσει πλήρως το SOTA στους όρους του διαγωνισμού.
http://www.zianet.com/qrp/qrpttf/2014/ttf.htm
Δεν χρειαζεται να κανετε τιποτα διαφορετικό απο οτι κανετε σε καθε κλασική ενεργοποίηση, ακομα και οι ωρες του contest εχουν αλλάξει ωστε να ειναι δυνατή η οσο γίνεται μεγαλυτερη συμμετοχη SOTA ευρωπαικων σταθμών. Ενδεικτικό του κλίματος στο συγκεκριμένο event ειναι το τραγουδάκι στο τέλος, διαβάστε το, ειναι άπαικτο....
5. Σαν chaser, τις ωρες που αναγκαστικά ειμαι πλέον στο shack, ευκαιρια να μιλήσω με portable σταθμούς στις κορυφές του κόσμου (κυριολεκτικά πια), εξαιρετικη δοκιμή για την αξιολόγηση των κεραιών μου (στις κορυφές χαμηλή ισχύς, υποτυπώδεις κεραιες, εξαιρετικά δυσκολο το operating). Ισως, ανάλογα τη συμμετοχή των Ελληνικών σταθμών, να συμπληρώσω και το Ελληνικό SOTA award "Work all Greece Award".
 

 
Αυτα, σας προσκαλούμε ολους στο ετήσιο SOTA πάρτυ μας. Το τραινο για τις κορυφές εχει ακόμα πολλες κενές θέσεις :-). Κεραιες, ασύρματοι, μπαταρίες και καλή διάθεση υπαρχουν για ολους. Eσεις χαμόγελο, καλή διάθεση και μποτακια να φέρεται μονο, η οπως λεει και η διαφημηση "Πουλοβερ να βαλεις" :-). Οποίος θελει να συμμετέχει στο event σαν activator ας επικοινωνήσει με όποιο τροπο θελει και μπορει με οποιονδήποτε γνωρίζει οτι Sotarei.
Αν παλι, επιλέξετε το εξαιρετικά δυσχερες operating περιβάλλον στο shack σας (με τις πυτζαμες αγκαλιά με τον φραπέ και τα κουλουράκια -hi) μη μας ξεχάσετε, αυτη τη φορα θελουμε να μιλήσουμε με ολους :-) Χωρις activators δεν υπαρχει SOTA, χωρις chasers o activator στη κορυφη μαζεύει φασκόμηλο και τσαταρει στο Facebook....
Αυτο το Σαββατοκυριακο γιορτάζει σε όλο τον κοσμο (στην κυριολεξία πια) το portable operation στην πιο extreme μορφή του. Απο το http://www.sotawatch.org θα παρελάσουν KX3, FT-817, IC-703, FT-897, KX-1, rockmites, trail friendly radios, ιδιοκατασκευές, end Feds, λουπες, δίπολα, buddipoles, buddisticks και ο σχετικός "ανθός" του portable operation, ολα σε κάποια απομακρυσμένη η οχι τοσο απομακρυσμένη κορυφη.


 
Ειμαι πολυ χαρούμενος που θα το ζήσω για μια ακομα χρονια.
Καλή επιτυχια και, προπαντός, καλή διασκέδαση.
73, Πανος, SV1COX

ΠΗΓΗ : www.sota.gr

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΠΑΡΘΕΝΙΟΝ ΟΡΟΣ- ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 1215m. SV/PL-142 ΤΕΤΑΡΤΗ 09-04-2014

SV3GLI/P ON SV/PL-142 SOTA ΠΑΡΘΕΝΙΟΝ ΟΡΟΣ
Μια γρήγορη ανάβαση σχετικά κοντά στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε στο Παρθένιον Όρος. Η μέρα κατάλληλη, φυσική κατάσταση καλή, μια ίωση όμως ταλαιπωρεί τον Γιάννη που στέκεται ακόμη στα πόδια του.
Ξεκινήσαμε από την Τρίπολη αργά το πρωί για το χωριό Αγιωργίτικα. Περάσαμε μέσα από το χωριό και στρίψαμε δεξιά στον χωματόδρομο που περνά από τον κάμπο για να ανηφορίσουμε προς τις κεραίες. Σε περίπου 500 μέτρα τεράστιοι νερόλακκοι με πολύ λάσπη έχουν σχηματιστεί . Το VAN διασχίζει με δυσκολία αργά την λάσπη, συναντήσαμε και δεύτερη λακκούβα και συνεχίσαμε έως ότου συναντήσαμε και τον μεγαλύτερο νερόλακκο περίπου 50 μέτρων μήκους.
FORD TRANSIT ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΑΝΚΣ !
Ο Γιάννης σταματά, θέλει να βεβαιωθεί εάν μπορεί να περάσει κατεβήκαμε μέσα στην λάσπη και εξετάσαμε προσεκτικά τις συνθήκες. Πίσω λέει, δεν περνά θα μείνουμε μέσα. Τα 2000 cc μουγκρίζουν κάνοντας όπισθεν αρκετά μέτρα μέχρι που βρήκαμε το κατάλληλο σημείο και γυρίσαμε κανονικά.
 
Δεν το βάλαμε κάτω φτάσαμε πάλι στο χωριό Αγιωργίτικα και στρίψαμε για το χωριό Παρθένι, επιχειρήσαμε από άλλον χωματόδρομο. Το GPS δεν το είχα μαζί μου αλλά εντοπίσαμε εύκολα τον χωματόδρομο προς το βουνό. Τα ίδια και από εδώ με σχετικά λίγο καλύτερες συνθήκες, λάσπη παντού. Ανηφορίσαμε τον κατεστραμμένο δρόμο από τα φορτηγά που δούλευαν στο αγωγό του γκαζιού. Φτάσαμε στο εκκλησάκι του Άγιου Παντελεήμονα.
 
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ 

Η πεζοπορία μας ξεκίνησε ακολουθώντας τον αγωγό του γκαζιού έως το διάσελο. Εκεί συνεχίσαμε στο μονοπάτι που μας οδηγεί στην Κορυφή οπού υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι Προφήτης Ηλίας.
 
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 1215m. SV/PL-142
Προσκύνημα πρώτα και μετά στήσαμε την κεραία για τους 14 MHz και 24 MHz ξεκίνησα τις επαφές πρώτα στους 14 MHz και μετά στους 24 MHz δεν βιάζομαι κάθομαι αναπαυτικά σε μια καρέκλα που βρήκα στην εκκλησία. Συνολικά έγιναν 59 QSO σε λιγότερο από μια ώρα.
 
 
SOTA PORTABLE SHACK !
 
 
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟ ΚΥΚΛΟ!

 
Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ !
 Ο Γιάννης χειροτερεύει και τρελαίνεται στον βήχα.
 
 
ΓΙΑΝΝΗΣ
Πρέπει να σταματήσω, να γυρίσουμε πίσω. Επαφές στα VHF δεν έγιναν είναι καθημερινή άλλωστε, μόνο τον Ντίνο SV3IEG περιμέναμε να ακούσουμε από μια κορυφή της Αττικής. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς και τον ενημερώσαμε για την κατάσταση.
Επιστρέψαμε στο αμάξι και κατηφορίσαμε για κάτω, η ίωση έχει καταβάλει τον Γιάννη και εγώ νιώθω τα πρώτα συμπτώματα. Η εξόρμηση επέτυχε, ώρα να αντιμετωπίσουμε την Ίωση !

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΑΪΝΤΙΝΗΣ 1849m. SV/PL-126 & ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 1547m. ΜΑΙΝΑΛΟ SV/PL-119 SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 23/03/2014

SV3GLI/P ON SV/PL-126 ΑΪΝΤΙΝΗΣ 1849m
Έχει περάσει αρκετός καιρός από την κατασκευή της κεραίας Yagi 5 Elements Ultra light 8.2 db.
YAGI 5 ELEMENTS VHF PORTABLE ULTRA LIGHT
Οι πρώτες δοκιμές που έγιναν στο Shack ήταν ικανοποιητικές. Ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες στο βουνό. Το κατάλληλο για αυτήν την δοκιμή είναι ο Αϊντίνης 1849m. στο Μαίναλο.
ΑΪΝΤΙΝΗΣ 1849m. SV/PL-126
Φορτώσαμε τα σχετικά για το SOTA και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την ορειβατική εξόρμηση και γραμμή για το χωριό Ροεϊνό.
Περάσαμε μέσα από το χωριό στα στενά σοκάκια που διασχίζει το μονοπάτι, με καλή σήμανση φτάσαμε στην πηγή που βγάζει λιγοστό νεράκι . Ανηφορίσαμε στο ελατοδάσος μέχρι το παλιό κομμένο δρόμο που έρχεται πίσω από το γήπεδο. Προς μεγάλη έκπληξη βλέπουμε καινούργια διάνοιξη δρόμου δίπλα από το μονοπάτι και ανηφορίζει μέσα στο χωράφι με τις καρυδιές και φτάνει έως το τέρμα του, εκεί που ξεκινά το λούκι για την προκορφη.
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ !
Πως άνοιξε και τι τηρήθηκε δεν γνωρίζουμε , ούτε μπορέσαμε να μάθουμε. Πάντως το κόστος υπερβαίνει το τίμημα. Δεν θέλει πολύ τώρα για να βγει στην Αϊντινόλακα. Άλλο ένα βουνό ξεκοιλιάζεται, ο λόγος προφανές, περιμένετε και θα δείτε στο προσεχές μέλλον.
Συνεχίσαμε στο μονοπάτι μέχρι την Αϊντινόλακα, μια μικρή στάση για νερό και κατόπιν πορεία προς την κορυφή. Στην βορινή πλευρά κρατά ακόμη χιόνι.

Η ΑΪΝΤΙΝΟΛΑΚΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΚΟΡΥΦΗ
Στήσαμε την κεραία VHFκαι ξεκίνησα τις κλήσεις, παρά την δημοσίευση για δοκιμές στα 2 μέτρα με διαμόρφωση FM η ανταπόκριση ήταν μηδενική ως ελάχιστη, μόνο 7 QSO. Έγιναν επαφές με τους έξεις :

Time    Call          Band      Mode   Notes
10:03z  SV1NZT 144MHz FM S2S SV/AT-006
10:06z  SV1MQJ 144MHz FM TAKIS S2S SV/AT-006
10:11z  SV8GAR 144MHz FM GEORGE KEFALLONIA KM08GL
10:18z  SY3AUA 144MHz FM THEODORIS LOUTRAKI
10:25z  SV3/SV4NYZ 144MHz FM AVRAAM KYLLINI ILIAS
10:30z  SV1EGX  144MHz FM PANAGIOTIS ANO ILIOUPOLI
11:00z  SV8MQB 144MHz FM TASOS AIGINA

Ακούστηκαν όλοι τους πολύ δυνατά και καθαρά. Κάτι άλλο που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι δεν τηρείται από τους Ιταλούς το Βand Plan έχοντας βάλει αναμεταδότες σε συχνότητες simplex π.χ. 145.375 MHz
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΪΝΤΙΝΗ 1849m.
Ευχαριστημένος απόλυτα με την κεραία. Η επομένη δοκιμή θα γίνει με SSB που ασχολούνται περισσότεροι, ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση την επομένη φορά. Διάλειμμα για κολατσιό, μαζέψαμε τα πράγματα μας και αναχωρήσαμε για κάτω.
Μια μικρή στάση στον χαραγμένο δρόμο παρατηρώντας ότι έχουν κοπεί έλατα, ενώ ένα 4Χ4 είναι παρκαρισμένο, το μάθανε κιόλας και ανέβηκαν!
ΕΛΑΤΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ!
Συνεχίσαμε την κατάβαση προς το χωριό Ροεϊνό, οπού πήραμε το αμάξι και κατευθυνθήκαμε προς Αλωνίσταινα και μετά για Κοκκινόβρυση.
ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΙΝΑΛΟ
Εκεί κάναμε μια στάση στην βρύση για ξεκούραση και ενυδάτωση, πεζοπορήσαμε προς την κορυφή Προφήτης Ηλίας Μαίναλο. Στήσαμε την λ/4 Fishing Pole Antenna για τα βραχέα, έγιναν 41 QSO. Στα VHF δεν δοκίμασα, αρκετά για σήμερα.

SV3GLI/P SV/PL-119 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 1547m. ΜΑΙΝΑΛΟ
Επιστρέψαμε στην Τρίπολη έχοντας επιτύχει την πρώτη εξόρμηση μας στο Μαίναλο, προβληματισμένοι και αγανακτισμένοι για τις παρεμβάσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Μαινάλου.

ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ !!!

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΧΕΛΜΟΣ ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355m. SOTA SV/PL-169 ΤΕΤΑΡΤΗ 19/03/2014

SV3GLI/P ON SV/PL-169 ΧΕΛΜΟΣ 2355 m.
Η τελευταία εξόρμηση στα χιόνια για αυτήν την περίοδο έκλεισε με τον Χελμό. Βουνό που κρατά το χιόνι σε καλές συνθήκες έως αργά. Ξεκινήσαμε από το Σαλέ του Χιονοδρομικού ακολουθώντας τον δρόμο του Ρατράκ μέχρι το δεύτερο πλατό. Από εδώ ανάβαση άκρη – άκρη στην πίστα, καθημερινή βλέπετε και η κίνηση ήταν μειωμένη 4 - 5 λεωφορεία και καμιά εκατοσταριά Ι.Χ.

Ο κόσμος διάσπαρτος στις πίστες που λειτουργούσαν όλες, με πολύ καλό χιόνι μέχρι και παγωμένο στην ευθεία για τον Αρίσταρχο, περπατούσαμε οριακά, δεν σταματήσαμε να βάλουμε κραμπόν για να βγούμε μέχρι το Τηλεσκόπιο.
ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ ΧΕΛΜΟΣ
Στην πόρτα του οικισμού του Αστεροσκοπείου Αρίσταρχος μας καλωσόρισαν δυο εργαζόμενοι, είναι μεσημέρι και μόλις είχαν σηκωθεί, μένοντας άγρυπνοι την νύχτα παρατηρώντας τα αστέρια σε επιστημονική βάση. Συζητήσαμε για τα άστρα, το βουνό τις συνθήκες εργασίας τις όμορφες εικόνες που μελετούν. Μας ρώτησαν και εμάς τι κάνουμε, τους εξηγήσαμε για το πρόγραμμα SOTA, είπαμε εις το επανιδείν και συνεχίσαμε το δρόμο μας για τις κορυφογραμμές. Ο καιρός πολύ καλός, ηλιοφάνεια, λίγος άνεμος 35 χλμ ανά ώρα συμφώνα με τις μετρήσεις των ειδικών όπως μας προείπαν.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΝΗ, ΜΟΝΟ Ο ΤΣΙΓΚΟΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ
Οι δρόμοι έχουν χαθεί, κινηθήκαμε από την αρχή στην Κορυφογραμμή, κατάβαση στην στάνη που έχει θαφτεί μέχρι την σκεπή, καθώς και η οικία που είναι πιο πέρα, το βράχινο πέρασμα έχει κλείσει, συνεχίσαμε από τις κορυφογραμμές μέχρι την Ψηλή Κορυφή 2355 m. Η ανάβαση διήρκησε 3:30 min.
ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355 μ. SV/PL-169
Βραχέα δεν στήσαμε εάν και τα μεταφέρουμε πάντα μαζί μας, ξεκίνησα με το VHF. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας, Ο Θεόφιλος SV1BPA,ο Γιώργος SV1OAL από την Αθήνα, ο Κώστας SV3CYL από την Πάτρα, ο Θανάσης SV1MRQ από το Κερατσίνι και ο Νίκος SV3IC από την Πάτρα. Ακούστηκαν όλοι τους πολύ καθαρά.
ΓΙΑΝΝΗΣ
Καθόμαστε στην κορυφή απολαμβάνοντας το μαγευτικό χιονισμένο τοπίο, την απόλυτη ησυχία την διακόπτει μόνο το ελαφρό σφύριγμα του άνεμου. Εξαντλούμε τον χρόνο μας μέχρι την ώρα της επιστροφής προς το χιονοδρομικό, φτάσαμε την ώρα που ετοιμάζονταν να κλείσουν. Τα ηχεία παίζουν δημοτικά τραγούδια και ο ήχος διασπάται στις πλαγιές του χιονοδρομικού δημιουργώντας την κατάλληλη ηχώ.
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Μιλάμε για πολύ γέλιο και ανεβασμένη διάθεση. Δεν προλάβαμε να πιούμε καφέ στο Σαλέ, δώσαμε ραντεβού με τα χιόνια τον ερχόμενο χειμώνα και αναχωρήσαμε για Τρίπολη.