Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΜΑΙΝΑΛΟ SOTA SV/PL-125 ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ 1794m. SV/PL-022 ΤΖΕΛΑΤΗ 1868m. ΣΑΒΒΑΤΟ 17/05/2014

ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ 1794m.  Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΟ GPS 
Δυο όμορφες κορυφές του Μαινάλου από τις τόσες που έχουμε κάνει, είναι ο Ομορφόσταλος και η Τζελάτη. Ο Ομορφόσταλος βρίσκεται απέναντι από την ανατολική πλευρά της Οστρακίνας, επάνω από το χωριό Καρδαρά. Η Τζελάτη τελευταία σε αυτό το σύμπλεγμα πλησίον Αλωνίσταινας.
ΤΖΕΛΑΤΗ 1868m. ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ας ξεκινήσουμε την τρίτη περιπλάνηση μας στο Μαίναλο την φετινή χρονιά. Η διαδρομή μας ξεκινά από τον δρόμο που πάει στο μικρό εκκλησάκι Προφήτης Ηλίας, πριν το χωριό Καρδαράς. Το Ανηφορικό μονοπάτι περνά μέσα από πυκνό ελατοδάσος με πλούσια άγρια ζωή.


Η Αναγέννηση της φύσης ! Το παλιό δίνει τη θέση του στο καινούργιο ! 
 Φτάνοντας στα μισά της διαδρομής βγαίνεις στο ξέφωτο με τις λάκκες, εκεί συναντάς τις πινακίδες και την διασταύρωση των μονοπατιών που μπορείς να επιλέξεις να πας προς Αϊντίνη και Ροεινό ή αντίστοιχα να πας προς Ομορφόσταλο και Μουρτζιά. Δυο πράγματα μας κινούν την περιέργεια είναι τα έξεις: Στο μονοπάτι τα ξύλινα κολονάκια είναι βγαλμένα, εάν θυμάμαι καλά μέτρησα τουλάχιστον 12 . Το δεύτερο είναι οι κατεστραμμένες πινακίδες. Να υπενθυμίσω ότι το μονοπάτι στοίχισε αρκετές χιλιάδες ευρώ για την σηματοδότηση του και ήταν πρότυπο διάνοιξης και σηματοδότησης. Τα συμπεράσματα δικά σας. Όλα αυτά έλαβαν χώρα την τελευταία χρονιά, αφού πριν ένα χρόνο όλα ήταν εντάξει.




Συνεχίσαμε την πορεία μας προς την Μουρτζιά και μετά δεξιά στον αυχένα που μας ανεβάζει σιγά –σιγά στον Ομορφόσταλο. Η μέρα είναι καλή σχετικά με λίγη νέφωση. Στην Κορυφή Ομορφόσταλος φτάσαμε μετά από 1:50 min.

SV3GLI/P ON SV/PL-125 ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ 1794m.
Ξεκινήσαμε να στήνουμε την Fishing Pole Antenna για τα βραχέα, ακολούθησαν οι επαφές για το πρόγραμμα SOTA. Πραγματοποιήθηκαν 37 QSO σε 17 λεπτά. Ένα μικρό κολατσιό μετά έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες να μαζέψουμε τα πράγματα και αναχώρηση για κάτω.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο καιρός άρχισε να χαλάει, η απόφαση για δεύτερη κορυφή θα παρθεί όταν επιστρέψουμε στο αρχικό μας σημείο. Φτάνοντας στον τερματισμό ύστερα από αρκετή ώρα πεζοπορίας, είχαμε αποφασίσει για την επόμενη κορυφή, πάμε Τζελάτη.Μια μικρή ανάπαυλα στα παγκάκια στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Καρδαρά, τακτοποιήσαμε εξ αρχής τα σακίδια και αναχωρήσαμε.

Ανηφορίσαμε προς το Χιονοδρομικό της Οστρακίνας και ύστερα συνεχίσαμε το δρόμο προς Βυτίνα, φτάσαμε στο μικρό Οροπέδιο Ρούχοι.

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΡΟΥΧΟΙ
Ο Ήλιος κρύφτηκε στην βαριά συννεφιά, φορτωθήκαμε τα σακίδια και απευθείας στον χωματόδρομο και στο μονοπάτι για Τζελάτη, έχει σηματοδοτηθεί εξ αρχής πολύ καλά τουλάχιστον μέχρι την μέση, πιο ψηλά υπάρχει η παλιά σηματοδότηση. Δεν ψάξαμε για σημάδια, γνωρίζαμε αρκετά καλά την περιοχή.
ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΕΛΑΤΗ 1868 m.
Τα σύννεφα είχαν κατέβει χαμηλά, βρισκόμαστε μέσα σε αυτά και ο παγωμένος βοριάς φυσά δυνατά, παρόλο που είναι Μάιος η θερμοκρασία είναι 5 βαθμοί Κελσίου. Οι πρώτες στάλες βροχής μας κάνουν να περπατάμε δίχως στάσεις, τα πόδια στο κεφάλι που λέει και ο Γιάννης ανεβαίνοντας στην κορυφή της Τζελάτης. Ψιλοβρέχει και αναγκαστήκαμε να μπούμε στο εγκαταλειμμένο Πυροφυλάκιο.
Μια ανάσα, λίγο νερό προσπαθήσαμε να απαγκιάσουμε δύσκολο όμως αφού το Πυροφυλακιο δεν έχει τζάμια στα παράθυρα. Προσπάθησα να κάνω επαφές στα VHF, είναι μεσημέρι δεν υπάρχει κανείς. 
SV3GLI/P ON SV/PL-022 ΤΖΕΛΑΤΗ 1868m.
Πήρα την απόφαση να στήσω την κεραία βραχέων, την στήσαμε λόγω αέρα και σοβαρού κινδύνου για κεραυνό ακριβώς στο Πυροφυλακιο την συναρμολογήσαμε για τους 24 MHz που είναι μικρότερη σε ύψος. Σποτ στο sotawatch κάνοντας ταυτόχρονα κλήσεις. Δυστυχώς η μπάντα ηταν κλειστή, φώναξα τον Γιάννη να την κατεβάσουμε πρόχειρα και να την συναρμολογήσουμε για τους 14 MHz, πλέον τοψαροκάλαμο είναι πλήρως αναπτυγμένο σε ύψος 8 μέτρων. 
ΓΙΑΝΝΗΣ
Έγιναν 11 QSO, η μπαταρία τελείωσε ενώ τα δάχτυλα των χεριών μου είχαν παγώσει. Τα μαζέψαμε και φύγαμε για κάτω. Πιο χαμηλά ο καιρός ήταν πιο ήπιος και η κατάβαση γίνεται άνετα μέχρι το αμάξι. Είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να κάνουμε δυο μεγάλες κορυφές του Μαινάλου που σε κανονικές συνθήκες θες μια μέρα για την κάθε κορυφή. Επιστρέψαμε στην Τρίπολη από Αλωνίσταινα που είχε γεμίσει από κόσμο λόγω των Εκλογών.