Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΧΕΛΜΟΣ ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355m. SOTA SV/PL-169 ΤΕΤΑΡΤΗ 19/03/2014

SV3GLI/P ON SV/PL-169 ΧΕΛΜΟΣ 2355 m.
Η τελευταία εξόρμηση στα χιόνια για αυτήν την περίοδο έκλεισε με τον Χελμό. Βουνό που κρατά το χιόνι σε καλές συνθήκες έως αργά. Ξεκινήσαμε από το Σαλέ του Χιονοδρομικού ακολουθώντας τον δρόμο του Ρατράκ μέχρι το δεύτερο πλατό. Από εδώ ανάβαση άκρη – άκρη στην πίστα, καθημερινή βλέπετε και η κίνηση ήταν μειωμένη 4 - 5 λεωφορεία και καμιά εκατοσταριά Ι.Χ.

Ο κόσμος διάσπαρτος στις πίστες που λειτουργούσαν όλες, με πολύ καλό χιόνι μέχρι και παγωμένο στην ευθεία για τον Αρίσταρχο, περπατούσαμε οριακά, δεν σταματήσαμε να βάλουμε κραμπόν για να βγούμε μέχρι το Τηλεσκόπιο.
ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ ΧΕΛΜΟΣ
Στην πόρτα του οικισμού του Αστεροσκοπείου Αρίσταρχος μας καλωσόρισαν δυο εργαζόμενοι, είναι μεσημέρι και μόλις είχαν σηκωθεί, μένοντας άγρυπνοι την νύχτα παρατηρώντας τα αστέρια σε επιστημονική βάση. Συζητήσαμε για τα άστρα, το βουνό τις συνθήκες εργασίας τις όμορφες εικόνες που μελετούν. Μας ρώτησαν και εμάς τι κάνουμε, τους εξηγήσαμε για το πρόγραμμα SOTA, είπαμε εις το επανιδείν και συνεχίσαμε το δρόμο μας για τις κορυφογραμμές. Ο καιρός πολύ καλός, ηλιοφάνεια, λίγος άνεμος 35 χλμ ανά ώρα συμφώνα με τις μετρήσεις των ειδικών όπως μας προείπαν.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΝΗ, ΜΟΝΟ Ο ΤΣΙΓΚΟΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ
Οι δρόμοι έχουν χαθεί, κινηθήκαμε από την αρχή στην Κορυφογραμμή, κατάβαση στην στάνη που έχει θαφτεί μέχρι την σκεπή, καθώς και η οικία που είναι πιο πέρα, το βράχινο πέρασμα έχει κλείσει, συνεχίσαμε από τις κορυφογραμμές μέχρι την Ψηλή Κορυφή 2355 m. Η ανάβαση διήρκησε 3:30 min.
ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355 μ. SV/PL-169
Βραχέα δεν στήσαμε εάν και τα μεταφέρουμε πάντα μαζί μας, ξεκίνησα με το VHF. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας, Ο Θεόφιλος SV1BPA,ο Γιώργος SV1OAL από την Αθήνα, ο Κώστας SV3CYL από την Πάτρα, ο Θανάσης SV1MRQ από το Κερατσίνι και ο Νίκος SV3IC από την Πάτρα. Ακούστηκαν όλοι τους πολύ καθαρά.
ΓΙΑΝΝΗΣ
Καθόμαστε στην κορυφή απολαμβάνοντας το μαγευτικό χιονισμένο τοπίο, την απόλυτη ησυχία την διακόπτει μόνο το ελαφρό σφύριγμα του άνεμου. Εξαντλούμε τον χρόνο μας μέχρι την ώρα της επιστροφής προς το χιονοδρομικό, φτάσαμε την ώρα που ετοιμάζονταν να κλείσουν. Τα ηχεία παίζουν δημοτικά τραγούδια και ο ήχος διασπάται στις πλαγιές του χιονοδρομικού δημιουργώντας την κατάλληλη ηχώ.
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Μιλάμε για πολύ γέλιο και ανεβασμένη διάθεση. Δεν προλάβαμε να πιούμε καφέ στο Σαλέ, δώσαμε ραντεβού με τα χιόνια τον ερχόμενο χειμώνα και αναχωρήσαμε για Τρίπολη.