Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ερύμανθος Προφήτης Ηλίας 2125m. 15/12/2013

ERIMANTHOS PROFITIS ILIAS
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 2125 m.
Μας απομένουν λίγες μέρες για την γιορτή των Χριστουγέννων. Στον τόπο μας συνδυάζεται με την κατανάλωση χοίρινου κρέατος. Που θα πάμε λοιπόν;

Δεν θέλει και πολύ σκέψη, στον Ερύμανθο στον Προφήτη Ηλία, θα κάνουμε ανάβαση και SOTA εκεί θα βρούμε και τον Ερυμάνθιο Κάπρο.

Η διαδρομή μας από τον 111, τον διάσημο δρόμο που έχει αφεθεί από το Κράτος και την Περιφέρεια στην τύχη του να διαλύεται, ταλαιπωρώντας τους κατοίκους των γύρω χωριών καθώς και τους ταξιδιώτες που δεν είναι και λίγοι.

ERIMANTHOS PROFITIS ILIAS
Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ 1926 m.
Ακολουθούμε αυτήν την διαδρομή φτάνοντας μέχρι το χωριό Καλέντζι Πριν μπούμε σε αυτό, μια πινακίδα μας οδηγεί προς το βουνό από χωματόδρομο καλής βατότητας. Διασχίζουμε το ελατοδασος και στο τελευταίο Κτίσμα στο διάσελο αφήνουμε το αμάξι. Από εδώ το μονοπάτι μας βγάζει στην κορυφή Προφήτης Ηλίας 2125 m. Σημάδια ελάχιστα και το GPS απαραίτητο συμβουλευτικό εργαλείο. Ψηλώνοντας συναντάμε τα χιόνια των προηγούμενων ημερών, έχουν παγώσει ανά περιοχές ενώ αλλού είναι πούδρα. Οι γκέτες βασικό κομμάτι του εξοπλισμού αυτήν την εποχή σε τέτοια υψόμετρα μας προφυλάσσουν από το χιόνι. Ο καιρός παίζει, μια γελά και μια κλαίει, ο άνεμος είναι παγωμένος, τα σύννεφα κατά διαστήματα καλύπτουν τα πάντα.

ΟΙ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΚΑΛΥΒΕΣ 
Βγαίνοντας στο υψίπεδο δίπλα από την κορυφή 1926 συνεχίζουμε την πορεία μας προς τις πέτρινες καλύβες. Μια στάση για έναν σνακ και λίγο νερό. Επιλέγοντας την καλύτερη δυνατή διαδρομή προς την κορυφή Φτάνουμε στον Προφήτη Ηλία, χωρίς καθυστερήσεις ξεκινώ τις κλήσεις στα vhf, δεν πρόκειται να στήσω κεραίες βραχέων ο δυνατός αέρας είναι αποτρεπτικός.

SV3GLI/P SV/PL-008 SOTA Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Για καλή μου τύχη τέσσερις Ραδιοερασιτέχνες από την Πάτρα ανταποκρίνονται στις κλήσεις μου. Ο Γιώργος SV3DVK, ο Χάρης SV3AQO, ο Βασίλης SV3ALC και ο Γιάννης SV3GKK.

ERIMANTHOS PROFITIS ILIAS
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 2125m.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ  ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ  ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 2125m. 
ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
Δεν θα μείνουμε άλλο στην κορυφή, βγάζουμε φωτογραφίες το τοπίο και ιδιαίτερα την υψηλότερη κορυφή του Ερυμάνθου τον Ωλονό 2223μ. που είναι απέναντι. Τον είχαμε επισκεφτεί πρόσφατα το καλοκαίρι με τον φίλο μας τον Ντίνο SV3IEG.
ERIMANTHOS
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Ο ΩΛΟΝΟΣ 2223m.  ΚΑΙ Η ΜΟΥΓΓΙΛΑ
Ακολουθούμε το ίδιο μονοπάτι μέχρι το αμάξι μας. Στο δρόμο συναντάμε και ένα κοπάδι πρόβατα που ο τσοπάνης τα κατέβαζε βιαστικά από το βουνό, λόγω του χειμώνα και της επερχόμενης κακοκαιρίας. Είναι το τελευταίο κοπάδι στο βουνό όπως μας πληροφόρησε. Την ίδια ακριβώς εικόνα την συναντήσαμε πριν λίγες μέρες στο όρος Τραχύ στο Καρούμπαλο. Συνολικά κάναμε 5 ώρες Πορείας

ΟΜΙΧΛΩΔΗ ΤΟΠΙΟ ! ΓΝΩΡΙΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΕΜΑΣ
Αρχίζουμε την κατάβαση μας με το αμάξι. Οι πρώτες στάλες εξελίσσονται σε βροχή, ευτυχώς προλάβαμε. Τον Ερυμάνθιο Κάπρο δεν τον συναντήσαμε και τα Χριστούγεννα φτάνουν. Δεν ανησυχούμε, έχουν φροντίσει για αυτό τα κρεοπωλεία στο χωριό Δίβρη ή Λαμπεία όπου είναι ξακουστά για τα περίφημα χοιρινά και τα αγριογούρουνα. Στάση για καφέ και ψώνια, η ώρα περνά και αναχωρούμε για Τρίπολη με το Πορτμπαγκάζ γεμάτο με κρέατα και παραδοσιακά λουκάνικα. Όσο για το κρασί έχουμε δικό μας Βαένι.