Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΩΛΟΝΟΣ 2223 m. SV/PL - 007. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΚΥΡΙΑΚΗ  23 / 06 / 2013


ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ 2223m. SV/PL-007
Πολλά είναι τα βουνά της Πελοποννήσου. Σε όλα, λίγο πολύ, περπατήσαμε αρκετές φορές. Όμως είχαμε αρκετά χρόνια να επισκεφτούμε τον Ερύμανθο. Τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για αυτό, πέσανε τα τηλέφωνα σε φίλους και βέβαια στον Ντίνο SV3IEG γνωστό Ραδιοερασιτέχνη στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο για την δραστηριότητα του ως SOTA. Σκοπός μας οι επαφές για το πρόγραμμα SOTA. (Summits On The Air).
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
Λόγω υποχρεώσεων δεν πήγαμε από το Σάββατο όπως θα έπρεπε κανονικά. Αναχωρήσαμε από την Τρίπολη στις 04:00 το πρωί, ξημερώματα Κυριακής. Θα συναντιόμασταν με τον Ντίνο στο χάνι του Μίχα. Ο Ντίνος θα ερχόταν από την Πάτρα. Ακολουθήσαμε το δρόμο για Μαζέϊκα και από εκεί περνώντας από Πριόλιθο και Βλασία, φτάσαμε στο Μίχα ακριβώς την ώρα που είχαμε συμφωνήσει. Ο Ντίνος είχε έρθει από την Πάτρα με το παπί του και ήταν ήδη εκεί! Αθάνατο HONDA δέκα λεπτά νωρίτερα από εμάς.

ΧΑΝΙ ΜΙΧΑ
Ανηφορίσαμε τον δρόμο και στα τελευταία σπίτια αφήσαμε το αυτοκίνητο και την μηχανή. Μετά από τα σχετικά καλαμπούρια, έχει κέφι αυτή η παρέα! Ξεκινήσαμε την πεζοπορία. Πήραμε τον δρόμο μέχρι το πλατό που παλιότερα είχαμε κάνει κατασκήνωση.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΤΙΝΟΣ SV3IEG

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΣΥΝΕΧΩΣ
Εκεί ξεκινάει το σηματοδοτημένο μονοπάτι περνώντας μέσα από τα πανύψηλα έλατα και σε λίγο βγήκαμε στην πρώτη γυμνή κορυφή της διαδρομής. Κατηφορίσαμε μέχρι τον σωλήνα εξαέρωσης που πετά θεαματικά το νερό.

Ο Ντίνος δεν χόρταινε την ομορφιά του βουνού και συχνά σταματούσε για φωτογραφίες. Εγώ τους υπενθύμιζα ότι η διαδρομή είναι μεγάλη και θα μας φάει η ζέστη. Συνεχίζουμε ως το επόμενο νερό που αναβλύζει άφθονο. Αυτό είναι και το τελευταίο μέχρι τον γυρισμό μας από την κορυφή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΗΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

SV3IEG ΝΤΙΝΟΣ - SV3GLI ΚΩΣΤΑΣ
Συνεπάγεται μια καλή στάση για να δροσιστούμε. Ο Ήλιος έχει ανέβει και κάνει ζέστη, ανηφορίζουμε προς την στάνη που είναι εγκαταλειμμένη και έρημη και συνεχίζουμε την πορεία μας παρακάμπτοντας το μονοπάτι στο σημείο που γίνονται κατολισθήσεις ανεβαίνουμε πιο ψηλά.


Η ΣΤΑΝΗ ΕΡΗΜΗ

ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ
Επιστρέφουμε στο μονοπάτι ξανά μέχρι το οροπέδιο που είναι οι καλύβες. Μπροστά μας είναι ένα μεγάλο κοπάδι από μοσχάρια που δροσίζονται στις λίγες χιονούρες που έχουν απομείνει, θυμίζοντας μας τα πολλά χιόνια που έπεσαν στα βουνά την φετινή χρονιά.
ΚΟΠΑΔΙ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ 
Φτάνουμε μέχρι κάτω από την κορυφή Ωλενος, όπου εδώ βόσκουν αμέριμνα ένα μεγάλο κοπάδι από κατσίκια χωρίς να τα απασχολεί η παρουσία μας.

ΓΕΝΝΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΩΛΕΝΟ
Μια γενναία στάση για σνακ και μπάρες και μερικά φρούτα. ο Ντίνος μας ρωτά: Πως θα ανέβουμε πάνω; ποια είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε ;
Του απαντώ από εκεί που είναι τα κατσίκια! Είναι σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣ Πατρών μέχρι την κορυφή.

                                     
Ξεκινάμε και σε 45 λεπτά της ώρας είμαστε στην κορυφή. Η αναβαση διηρκησε 4:51 min. Εδώ έχει τοποθετηθεί μια μαρμάρινη επιγραφή εις μνήμη της Γιαννας Ρατσια που χτυπήθηκε από τον κεραυνό.


Αντιμετωπίζουμε ένα μοναδικό φαινόμενο! Εκατομμύρια έντομα κάθε λογής εκμεταλλεύονται τα ρεύματα του αέρα και πετάνε στην κορυφή! Στις φωτογραφίες φαίνονται ως μαύρες κουκίδες!
Δεν τολμάμε να βγάλουμε τα γυαλιά μας.

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ SV/PL-007  SV3GLI/P ΚΩΣΤΑΣ
Εγώ ξεκινώ κατευθείαν τα QSO στα 2Μ. Πρώτη επαφή με τον SV0FM τον Σταύρο από την Κεφαλλονιά ακολουθεί στο MIC ο Ντίνος αφού τον γνωρίζει προσωπικά και συνεχίζουμε με τον SV0FL, SV3DCX ,SV3ORE.
SV/PL-007 ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ SV3GLI/P ΚΩΣΤΑΣ - SV3IEG/P ΝΤΙΝΟΣ
Στήνουμε την κεραία για τους 7 Mhz  και τους 14 Mhz. Δηλαδή το δίπολο του Ντίνου με αποσπώμενα μέρη.
ΔΙΠΟΛΟ ΓΙΑ 7 Mhz,14Mhz, 18 Mhz ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΤΙΝΟΣ SV3IEG
Σειρά έχουν η 7 Mhz που καταφέρνουμε να συνομιλήσουμε με τον Χρήστο SV2OXS τον Chaser έκπληξη από την Κατερίνη. Τίποτε άλλο σε αυτήν την συχνότητα η διάδοση δεν βοηθά. Πάμε στους 14 Mhz.

SV3IEG DINOS
Συνομιλεί πρώτα ο Ντίνος με τον G0RQL από την Αγγλία και ύστερα εγώ. Εδώ σταματώ τις επαφές, μου φτάνουν εμένα για την ενεργοποίηση της κορυφής. Αφήνω τον Ντίνο να συνεχίσει αφού είναι expert σε κάτι τέτοια, αλλά τον ευχαριστεί ιδιαίτερα η επικοινωνία με συναδέλφους από το εξωτερικό.
SV3IEG/P DINOS
Ο Γιάννης παίζει τον ρόλο του φωτογράφου όλη αυτήν την ώρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Δεν θα μείνουμε άλλο στην κορυφή, τα έντομα μας κτυπούν με μανία, δίνουμε πραγματική μάχη, όλα τα είδη είναι εδώ. Ίσως το πιο κατάλληλο μέρος για εντομολόγους θα έλεγα!
Τα μαζεύομαι και ευχαριστημένοι πάλι στον κατήφορο μέχρι την βάση του Ωλενου.


Μια μικρή στάση στο οροπέδιο και πάλι στο μονοπάτι της επιστροφής, που ανταμώνουμε με άλλους επισκέπτες του βουνού. Όλοι μαζί συνεχίζουμε για κάτω. Το νερό μας έχει γίνει έτοιμο για ξύρισμα, σύντομα πλησιάζουμε στο νερό και η στάση επιβάλλεται.

Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ
Όλοι μαζί κολατσίζουμε και δροσιζόμαστε. Ξεκούραστοι πια, τραβάμε για κάτω μέχρι το δρόμο και από εκεί για τον οικισμό.

ΓΙΑΝΝΗΣ - ΝΤΙΝΟΣ SV3IEG
Συνολικά κάναμε 11 ώρες με τις στάσεις χωρίς να μας απασχολεί πόσο θα κάνουμε, αλλά να χορτάσουμε το βουνό έως εκεί που δεν παίρνει.
Αναζητούμε στο χάνι του Μίχα, ένα μαγαζάκι να πιούμε ένα αναψυκτικό αλλά τίποτε, όλα κλειστά. Καλά την επομένη φορά θα έχει και ταβέρνα! Τραβάμε ο καθένας χώρια το δρόμο της επιστροφής αφού χαιρετίσαμε και ευχαριστήσαμε για την κοινή πορεία τον Ντίνο SV3IEG και δίνοντας την υπόσχεση και για άλλες κορυφές !