Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

SV/PL - 125. ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ 1794 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 26 / 05 /2012


Μια κορφή στο Όρος Μαίναλο Αρκαδίας. Ο καιρός για την Κυριακή προέβλεπε καταιγίδες έτσι αποφασίσαμε να πάμε το Σάββατο στο βουνό. Το είχαμε σχεδιάσει άλλωστε από την προηγούμενη εξόρμηση στον Ξερακιά.

SV3GLI/P ΚΩΣΤΑΣ
Υπάρχουν δυο διαφορετικές διαδρομές για να φτάσεις στο Ομορφόσταλο. Η μια από το χωριό Ροεινό οπού είναι πιο κοντά στην Τρίπολη άλλα με λίγη μεγαλύτερη διάρκεια πορείας. Η άλλη ξεκίνα από το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου περνά από τον Ξερακιά και την μοναδική πηγή στο μονοπάτι, περνώντας από την Μουρτζιά και καταλήγει στον Ομορφόσταλο εναλλακτικά μπορούμε να πάμε στο χωριό Ροεινό ή να διαλέξουμε να πάμε στο χωριό Καρδαράς κάνοντας διάσχιση. 

 
Έχουμε περπατήσει και τις δυο διαδρομές οπότε διαλέγουμε να κάνουμε την διαδρομή αντίθετα από Καρδαρά προς Ομορφόσταλο και επιστροφή από τα ίδια.
Το μονοπάτι ξεκίνα από τον Προφήτη Ηλία, είναι πλήρως σηματοδοτημένο περνά μέσα από το σκιερό ελατοδασος με πλούσια πανίδα και χλωρίδα , ίσως η καλύτερη διαδρομή στο Μαίναλο.
Μετά από περπάτημα μιας ώρας φτάνεις στο διάσελο οπού συναντάς το μονοπάτι που φεύγει για Μουρτζιά προς το Καταφύγιο Π. Αλεξόπουλος και καταλήγει στο οροπέδιο Οστρακίνας, εναλλακτικά εάν συνεχίσεις ευθεία το μονοπάτι φτάνεις στο Ροεινό.


Το μονοπάτι περνά από την πλάγια του Ομορφόσταλου και σε ανεβάζει σιγά - σιγά πάνω στην ράχη που μπορείς να κινηθείς προς Μουρτζιά ή προς τον Ομορφόσταλο. Εμείς το κάναμε λίγο direct, βγήκαμε στην κορφή πιο γρήγορα γιατί ο καιρός δεν φαινόταν καλός. 

ΓΙΑΝΝΗΣ
SV/ PL - 125 ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ  , SV3GLI/P
Στήσαμε τις κεραίες των VHF και τον HF, ξεκινώντας πρώτα από τα VHF όπως πάντα γιατί θέλω να κάνω επαφές από διάφορα σημεία του γεωγραφικού χώρου, να βλέπουμε και πως περνάνε οι επικοινωνίες σε διαφορές πόλεις της Ελλάδας. Τώρα τελευταία βλέπω πολλούς συνάδελφους να τους έχει απορροφήσει το ιντερνέτ και οι αναμεταδότες, χάνοντας έτσι την ευκαιρία για simplex επαφές και πειραματισμό. 
Μιλώ με τον φίλο και καλό συνάδελφο Γιώργο SV1JCO, δεν βρίσκω άλλον αυτή την φορά ησυχία…. 
Ο Γιώργος SV1JCO με σποτάρει στο sotawatch και αρχίζω τις επαφές στα 20 μέτρα. Όλοι οι Chaser από το εξωτερικό θέλουν να κάνουν επαφή, πραγματικός πανζουρλισμός ! Από Αγγλία ο G0RQL G4AFI, Γερμανία ο DK4MO, από Ελβετία HB9MKV, από Βέλγιο ON4UP, από Αυστρία OE6WIG, Ιταλία, Τσεχία, αναφέρω ενδεικτικά. Συνολικά γίνονται 16 επαφές σε ελάχιστο χρόνο περίπου μια το λεπτό, σε συνθήκες δύσκολες χωρίς την άνεση γραφείου και υπολογιστών.
Τα δελτία καιρού όμως δεν πέφτουν έξω, ο καιρός κλείνει επικίνδυνα και αυτήν την εποχή οι κεραυνοί έρχονται αμέσως. φανταστείτε ένα ιστό 8 μέτρων στην κορυφή του βουνού χωρίς γείωση. 


FISHING POLE ANTENNA HF
FISHING POLE ANTENNA
Αμέσως διακόπτω τις επαφές και γρήγορα τα μαζεύουμε και φεύγουμε μέχρι να κατεβούμε στο διάσελο ( το νερό το φάγαμε πάντως) αλλά δεν κινδυνεύουμε από κεραυνούς με όλα αυτά τα μεταλλικά αντικείμενα που κουβαλάμε. 

ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ !Στο διάσελο κάνουμε στάση, μιας και η μπόρα πέρασε να φάμε και κάνα κεράσι, τώρα είναι η εποχή τους.

 Ξεκουραζόμαστε λίγο και να πάλι στο μονοπάτι για τον Προφήτη Ηλία όπου τώρα από την βροχή ο αέρας είναι γεμάτος αρώματα, η φύση σε όλο της το μεγαλείο ! 
Σε λίγο φτάνουμε στο αυτοκίνητο, μας πήρε συνολικά 4 ώρες με τις στάσεις. Το επόμενο θα το πάμε πιο αργά.

Πολλά ’73 σε όλους και ορειβατικούς χαιρετισμούς.