Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

J POLE VHF 2M PORTABLE

Όλες οι κεραίες που κατασκευάζω θέλω να είναι στιβαρές και ανθεκτικές στον χρόνο. Βέβαια κοιτώ να έχουν λίγο βάρος όταν πρόκειται για Portable. Η κατασκευή είναι απλή. Πατώντας στο Google βρήκα αυτό το σχέδιο.


 Πλήρεις αναλυτικό ,θα έλεγα εύκολο χωρίς κρίσιμα υλικά. Βέβαια έγιναν μερικές τροποποιήσεις. Άρχισα την κατασκευή με υλικά που είχα στην αποθήκη μου. Καιρός να πάμε στην κατασκευή της κεραίας.
Τα υλικά :
1 χαλκοσωληνας διαμέτρου Φ 15
1 Ταυ Φ 15
1 Γωνία 90 μοιρών Φ 15
1 κομμάτι τεφλόν 95 Χ 30 mm. Βλέπε σχέδιο C.
1 Ρακόρ για Φ 15 για  ΜΟΝΟ ΓΙΑ PORTABLE ΧΡΗΣΗ
1 κονέκτορα SO 239
 Για την κατασκευή της κεραίας χρειάζεται να έχεις κάποια εμπειρία όσο αφορά τις κολλήσεις αλλά δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες.

Θα χρειαστούμε κάποια εργαλεία όπως:
Μέτρο.
Σιδεροπρίονο ή κόφτη σωλήνων
Συσκευή Προπανίου , κόλληση , αλοιφή ,
Θα τα βρείτε σε καταστήματα υδραυλικών.
Γυαλόχαρτο.


Υπολογίζουμε τις διαστάσεις των κομματιών.
Ξεκινάμε και κόβουμε τα κομμάτια που θέλουμε στις διαστάσεις του σχεδίου.


J POLE PLANS

Πάντα να θυμάστε για όλες τις κατασκευές
Δυο φορές μέτρα και μια κόψε !
Εφόσον τα κόψουμε τα παίρναμε με γυαλόχαρτο στα σημεία που θα κολληθούν .
Εννοείτε ότι η δουλειά πρέπει να γίνει σε πάγκο εργασίας, για να ευθυγραμμιστούν τα κομμάτια της κεραίας.
Με τις διαστάσεις του σχεδίου εάν τις ακολουθήσετε θα έχετε στάσιμα ένα 1: 1.


Ξεκινάμε να κολλήσουμε τα κομμάτια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Απλώνουμε την αλοιφή στο σημείο που θα κολλήσουμε και ζεσταίνουμε με κυκλικές κινήσεις τον σωλήνα με το καμινέτο (μάπα γκάζ). Όταν ζεσταθεί η σωλήνα και έχει λιώσει η αλοιφή και αφρίζει τότε παίρναμε την κόλληση. Αυτό ήταν , προσέξτε μην καείτε !Όταν χρησιμοποιείτε συσκευές όπως το μάπα γκαζ πρέπει να παίρνετε όλα τα μέτρα προφύλαξης και να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσεως.


Κολλάμε όλα τα κομμάτια και τώρα θα κολλήσουμε το κονέκτορα το θερμαίνουμε όσο λιγότερο μπορούμε για να μην καταστρέψουμε το μονωτικό που έχει τεφλόν ή βακελίτη.
Καλό είναι να έχουμε δέσει το κονέκτορα με ένα συρματακι στην άκρη για να τον κολλήσουμε καλύτερα. Μετά από το κόλλημα κόβουμε το συρματάκι.
Συνδέουμε το θετικό του κονέκτορα με το μονόκλωνο σύρμα 2,5 και το πηγαίνουμε στην απέναντι σωλήνα. Αφού το κάνουμε μια περιστροφή το κολλάμε και αυτό.

Εάν πρόκειται για την έκδοση J POLE PORTABLE πρέπει να την κόψουμε στο σημείο του σχεδίου που βλέπεται και να κολλήσουμε το ρακορ. Προτίμησα ρακορ για βιδώνει και να ξεβιδώνει πολλές φορές χωρίς πρόβλημα.
J POLE PORTABLE
Για να κάνουμε την J POLE PORTABLE πιο στιβαρή βάζουμε το κομμάτι τεφλόν όπως βλεπουμε στο σχεδιο C πριν κολλήσουμε το ρακόρ .

Στο τέλος η κεραία καθαρίστηκε και γυαλοχαρτίστηκε όλη, μετά περάστηκε με ειδική μπόγια για μη σιδηρούχα μέταλλα.
Την κεραία αυτή την έχω πάρει μαζί μου σε αρκετά βουνά. Ο λόγος είναι η εύκολη συναρμολόγηση και η καλή λήψη. Βέβαια εάν την συγκρίνω με την κατευθυνόμενη 3 στοιχείων που έχω φτιάξει είναι αρκετά πιο κάτω σύμφωνα με τα ρηπορτ που μου δίνουν. Το πλεονέκτημα της είναι ότι έχει κυκλική πόλωση.

J POLE PORTABLE

Από το SHACK και συγκεκριμένα από την Τρίπολη ανοίγει αρκετούς αναμεταδότες όπως το RO της Λακωνίας, RI Αθηνών, R2 Δολιανών, Kαι R7 της Πεντέλης. Αρα συναγωνίζεται τις κεραίες εμπορίου.


Οι δόκιμες θα συνεχιστούν για να βγάλω τα τελικά συμπεράσματα.

Για την κατασκευή της κεραίας θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου Κώστα c190 για την πολύτιμη βοήθεια του.