Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Οστρακίνα 1981 m. SV/PL – 021 SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 22 - 01- 2012

 Κάποιες φορές πρέπει να διαλέξουμε τι θέλουμε να κάνουμε από υποχρέωση ή αυτά που αγαπάμε. Την Κυριακή αυτή οι υποχρεώσεις πολλές, κάποιες εργασίες, κόψιμο πίτας σε έναν ορειβατικό σύλλογο να μην αρχίσω και απαριθμώ γιατί θα φύγουμε εκτός θέματος. Τα μετράμε όλα και η ζυγαριά γέρνει στο SOTA επικοινωνία και ορειβασία μαζί. Ο καιρός της Κυριακής θα είναι το τέλειο καιρικό φαινόμενο για την εποχή σε βουνό. H απόφαση βγήκε, χειμερινή Οστρακίνα. Όταν σε καλεί το βουνό αφήνεις τα πάντα και πας εκεί, τα άλλα ας περιμένουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΩΣΤΑΣ SV3GLI ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΣΤΡΑΚΙΝΑΣ 
 Πλήρες χειμερινός ορειβατικός εξοπλισμός, για τις ασύρματες επαφές μόνο 2 φορητούς πομποδέκτες τον YEASU VX-5R και τον εφεδρικό TYT TH – F5 με κεραία την YAGI Gamma Match 3 στοιχείων.

VHF ANTENNA PORTABLE 
 Ξεκινάμε Κυριακή πρωί, έχουν παγώσει τα πάντα, ακόμη και μέσα στην Τρίπολη παντού πάγος.
Στρίβοντας για Καρδαρά μας σταματούν για αλυσίδες, το αμάξι δεν κάνει μέτρο χωρίς αυτές αφού το βράδυ έχει πέσει στουπόχιονο κ έχει γίνει πάγος.

ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ  ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ  ΤΟ ΠΡΩΪ - ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ ! 
Φτάνουμε στο παρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου Οστρακίνας και από εκεί φορτωνόμαστε και ξεκινάμε περνώντας έξω από καταφύγιο Π. Αλεξόπουλος ανηφορίζοντας προς την βόρεια ράχη του βουνού.
Το χιόνι αρκετό αλλά καλά παγωμένο ακόμη δεν θέλει κραμπόν. Αυτά τα φοράμε φτάνοντας στην ράχη της, εδώ πάντα παγώνει, πίσω μας ακολουθούν κ άλλοι ορειβάτες.

Φτάνουμε στην κορυφή, φυσαει βέβαια σε όλη τη διαδρομή δυνατά αλλά όχι επικίνδυνα. Στήνουμε την κεραία μαζί με τον Γιάννη. Αρχίζουν να φτάνουν και οι πρώτοι ορειβάτες από την ομάδα που ερχόταν πίσω μας. συστηνόμαστε τους λέμε για το SOTA – SUMMITS ON THE AIR. Είναι ο ΕΟΣ Καλαμάτας.Αρχίζω τα QSO αμέσως, κάνουμε επαφή από κορυφή προς κορυφή με τον Κώστα SV1KYQ και με τον Ντίνο SV3IEG που βρίσκονται στο Όρος Αραχναίο SV/PL - 057 στην Αργολίδα.

Αμέσως μετά ακούγεται ο SV3CNX ο Σταύρος από το Άργος και ξαφνικά ο YEASU παθαίνει black out επάνω στην συνομιλία. Τον άλλον ασύρματο φωνάζω στον Γιάννη γρήγορα ! Αλλάζω ασύρματο και συνεχίζω την συνομιλία με τον Σταύρο. Στην συνέχεια ακούγεται ο Alby SV1HX από την Αθήνα πεντακάθαρα ,τελευταία επαφή γίνεται με τον SV1HHC με τον Διονύση που βρίσκεται στον αέρα κυριολεκτικά! Είναι σε αεροπλάνο ερχόμενος από το εξωτερικό στα 18.000 πόδια περίπου πάνω από την Κέρκυρα. Τους ευχαριστώ όλους για τα QSO και αρχίζω να μαζεύω. Στο διάστημα αυτό οι ορειβάτες από την Καλαμάτα τραβούν βίντεο και φωτογραφίες ενώ ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από την κορυφή.

VIDEO: ΕΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΣΤΗΝ ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ 1981 m.

 Μας χαιρετούν και ξεκινάμε για κάτω. Εμείς φεύγουμε τελευταίοι μέχρι να τα μαζέψουμε όλα.
Λίγο πιο κάτω από την κορυφή συναντάμε δυο ορειβάτες από την ομάδα της Καλαμάτας να τραβούν φωτογραφίες ξαφνικά ο ένας χάνει την ισορροπία του και κάνει ανεξέλεγκτη πτώση 20 μέτρων περίπου προς την πλαγιά. Ευτυχώς χωρίς τραγική κατάληξη, δεν συνάντησε κάτι στην γραμμή πτώσης να κτυπήσει σοβαρά, τον πλησιάζουμε γρήγορα, είναι ευτυχώς καλά, δεν έχει πάθει σοκ, έχει όμως βγάλει τον ώμο του. Ακινητοποιούμε το χέρι με ένα κασκόλ και ξεκινάμε για κάτω Η ορειβάτισσα που ήταν μαζί του παίρνει τηλέφωνο την υπόλοιπη ομάδα και τους ενημερώνει για το συμβάν. Θα έρθουν κάποιοι προς τα πάνω για να βοηθήσουν . Εγώ παίρνω το σακίδιο του, δεν γίνεται να το μεταφέρει. Ο Γιάννης τον βοηθά στην κατάβαση μέχρι που έρχεται κάποιος από την ομάδα του και τον παίρνει. Κατεβαίνουμε πλέον οι τρεις μας αργά με ένα σακίδιο παραπάνω και αρκετό βάρος, δεν ότι πιο εύκολο.
 Τους συναντούμε στο χώρο του πάρκινγκ μαζί με τον τραυματία, είχαν πάει στο ιατρείο και έβαλαν το χέρι στην θέση του.
SV3GLI

Ευτυχώς είμαστε ανακουφισμένοι που πήγαν όλα καλά και δεν είχαν πρόβλημα τα παιδιά δεν τους άξιζε άλλωστε. Τον ΕΟΣ Καλαμάτας τον έχουμε συναντήσει και αλλού είναι γνώστες του βουνού με μεγάλη εμπειρία στην ορειβασία.

Αποχαιρετιζόμαστε και φεύγουμε από το χιονοδρομικό, οπού βουλιάζει από κόσμο, παντού αυτοκίνητα και λεωφορεία, πλήθος κόσμου παρά την οικονομική κρίση διασκεδάζει κάνει Σκι κλπ. Ο κόσμος αγαπά το βουνό και το επισκέπτεται. Φέτος έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια από τον Δήμο Τρίπολης και τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας να κρατηθεί ανοικτό το χιονοδρομικό και ο καιρός είναι με το μέρος τους από θέμα χιονιού.

Με όλα αυτά 73’ και ορειβατικούς χαιρετισμούς.